Gemeente Maastricht zet stappen richting circulariteit
De Gemeente Maastricht heeft ambitieuze plannen om de stad schoner en duurzamer te maken. Het nieuwe afvalbeleid voor bewoners, dat vanaf 2025 van kracht wordt, is een stap in de richting van een circulaire economie. Deze visie raakt ook de bedrijventerreinen in de regio, waar duurzaamheid en veiligheid steeds meer hand in hand gaan: https://www.gemeentemaastricht.nl/afval
Op de bedrijventerreinen wordt al gewerkt aan initiatieven die de circulaire economie ondersteunen. Zo ontwikkelen ondernemers momenteel een platform voor de uitwisseling van reststromen en een deelplatform voor materiaal en apparatuur. Deze platforms stimuleren samenwerking en maken van afval waardevolle grondstoffen. Door reststromen lokaal te delen, wordt niet alleen verspilling tegengegaan, maar kunnen ondernemers kosten besparen én bijdragen aan een duurzamer Maastricht.
Aanpak afvaldumping: van probleem naar oplossing
Een terugkerend probleem op bedrijventerreinen is afvaldumping. Dit leidt niet alleen tot ergernis en vervuiling, maar ook tot hoge opruimkosten. Met het nieuwe beleid wil de gemeente het aantal meldingen van illegale afvaldumpingen terugdringen. Ondergrondse containers voor restafval en betere voorzieningen bij milieuparken moeten het makkelijker maken om afval op de juiste manier af te voeren.
Bovendien sluit dit aan bij de doelstellingen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), dat op de bedrijventerreinen in Maastricht van kracht is. Het KVO staat voor een schoon, heel en veilig bedrijventerrein. Afvaldumping is een van de speerpunten binnen het keurmerk. Door het beleid van de gemeente te koppelen aan de initiatieven van ondernemers, wordt niet alleen afvaldumping aangepakt, maar ook de algehele veiligheid en leefbaarheid verbeterd.